همشهری آنلاین_حسن حسنزاده: «زهرا عموقلی میرآخوری» با همان عطش سیریناپذیرش به ورزش سراغ شطرنج، شنا و گیت گلف رفت و خیلی زود مدالهای رنگارنگ این رشتههای ورزشی را به گردن آویخت. بانوی ورزشکار محله قیطریه، حالا علاوه بر مقامهای متعدد قهرمانی در شنا، شطرنج و گیت گلف، تنها مربی معلول گیت گلف در جهان است و کمبینایان و نابینایان بسیاری را به موفقیت رسانده است. گفتوگوی ما را با این ورزشکار توانمند میخوانید.
کمبینایی نه تنها سدی در برابر استعدادهایش نساخت، بلکه فرصتی شد تا عموقلی میرآخوری مجموعهای از آن استعدادها را به فعلیت برساند. موفقیت در تحصیل و کسب مدرک کارشناسی ارشد مشاوره، تنها گوشهای از موفقیتهای بانوی ورزشکاری است که مجموعه پر و پیمانی از مدالهای رنگارنگ در شنا، شطرنج و گیت گلف دارد. با وجود ضعف بینایی، ورزش از کودکی با وجودش عجین بود.
میگوید: «علاقه به ورزش در خانواده ما ریشه دارد. پدرم از ورزشکاران قدیمی زورخانه طالقانی شمیران بود و هنوز ورزش یکی از مهمترین برنامههای روزانهاش است. برادرانم هم سراغ ورزش حرفهای رفتهاند و یکی از آنها بهصورت حرفهای در رشته تیراندازی مسابقه میدهد. در خانوادهای که همه اعضایش ورزشکار بودند، حتی ضعف بینایی هم نمیتوانست مانع تحقق رؤیاهای من شود. از ۴ سالگی سراغ شطرنج، شنا و آمادگی جسمانی رفتم و با وجود کسب مدالهای متعدد هنوز هم برای کسب موفقیت بیشتر در این رشتهها انگیزه دارم.»
- در نخستین مسابقه رسمی روی سکو رفتم
اگرچه ضعف بینایی از کودکی با این بانوی ورزشکار همراه بود اما قدرت بیناییاش در اثر چند حادثه ناگوار کمتر هم شد. میرآخوری که سالهاست همه توانش را برای موفقیت در ورزش و کمک به دیگر ورزشکاران کمبینا و نابینا گذاشته است از جزئیات آن حوادث حرفی نمیزند؛ حوادثی که البته نتوانستند در مقابل شوق وصفناپذیر او به ورزش بایستند.
سال ۱۳۸۸ و پس از وقوع یک حادثه دیگر، قدرت بیناییاش کمتر شد اما میرآخوری جدیتر از گذشته سراغ ورزش حرفهای رفت و مدالهای رنگارنگ یکی پس از دیگری از راه رسیدند. میگوید: «چند حادثه پیدرپی قدرت بیناییام را کمتر کرده بود. همان روزها که فهمیدم مشکل بینایی من جدیتر از گذشته شده است یک برنامه رادیویی مسیر زندگیام را تغییر داد. رئیس وقت هیئت ورزش کمبینایان و نابینایان شمیران مهمان یک برنامه ورزشی بود. تازه آنجا بود که فهمیدم در ورزش کمبینایان و نابینایان چه فضای مناسبی برای ورود به ورزش حرفهای وجود دارد. بلافاصله به هیئت ورزش شمیران رفتم و از تواناییهایم در ورزشهای شنا و شطرنج گفتم.
یک هفته بعد بهعنوان عضو تیم شطرنج کمبینایان و نابینایان شهرداری منطقه یک در مسابقات استان تهران شرکت کردم. مدال نقره آن مسابقات حکم ورود من به دنیای حرفهای ورزش شد.» یک دهه از آن روزها میگذرد و حالا ویترین افتخارات، مدالها و حکمهای قهرمانی میرآخوری در شطرنج حسابی پر و پیمان است. او از مقامهای متعددش در این رشته ورزشی میگوید: «بعد از نخستین حضور و کسب مقام دوم استان تهران، هر سال در مسابقات استانی شرکت میکنم. تا امروز علاوه بر مدال طلای شطرنج دانشجویان دانشگاه آزاد کشور و مقام دوم پارالمپیاد شطرنج در سال ۱۳۹۷، ۳ مدال طلا، نقره و برنز استانی دیگر را هم به دست آوردهام.»
- قهرمانی شنا در مسابقه با افراد عادی
شوق این بانوی ورزشکار به تجربه رشتههای مختلف ورزشی، پای او را به رشته شنا هم باز کرد. ۲۳ سال از نخستین حضور حرفهای میرآخوری در مسابقات بین باشگاهی استان تهران میگذرد و او در همه این سالها یک پای ثابت سکوهای قهرمانی بوده است: «اگرچه رشته شنا هم از کودکی یکی از ورزشهای مورد علاقه من بود اما پس از ورود به دانشگاه جدیتر از گذشته سراغ این رشته رفتم. کسب مدال طلای مسابقات دانشجویان دانشگاههای آزاد کشور نخستین باری شد که در رشته شنا روی سکو رفتم.»
چند سال بعد و پس از عضویت در هیئت ورزش شمیران بود که مدالهای رنگارنگ استانی و کشوری این بانوی ورزشکار از راه رسیدند. میگوید: «با عضویت در هیئت ورزش شمیران، تمرینات شنا را حرفهایتر از گذشته دنبال کردم. سال ۱۳۹۵ در مسابقات قهرمانی کشور، ۳ مدال برنز رشتههای کرال پشت، کرال سینه و شنای قورباغه را به دست آوردم.» میرآخوری علاوه بر مقامهای متعدد استانی، در مسابقه با افراد عادی هم موفق به کسب مدال استانی شده است.
او از این تجربه متفاوت میگوید: «اگرچه در شهر کمبودها و محدودیتهای زیادی برای افراد دارای معلولیت، کمبینا و نابینا وجود دارد اما با تلاش و پشتکار هیچ موفقیتی دور از دسترس نیست. مقام دوم مسابقات شنای استان تهران در مسابقه با افراد عادی به من ثابت کرد برای رسیدن به موفقیت فقط باید تلاش کرد.»
- تنها مربی معلول گیت گلف در جهان
ورزش بهکاپ یا همان گیت گلف رشته ورزشی دیگری است که این بانوی ورزشکار موفقیتهای بسیاری در آن کسب کرده است. علاوه بر مقامهای قهرمانی در این رشته بهعنوان ورزشکار، میرآخوری یک رکورد متفاوت جهانی هم دارد. او تنها مربی دارای معلولیت این رشته ورزشی در جهان است. میگوید: «۵ سال پیش با رشته ورزشی گیت گلف آشنا شدم. اگرچه این رشته برای افراد عادی هم به بینایی وابسته است اما امکان آموزش آن به نابینایان وجود دارد.
چند سالی از تشکیل تیم نابینایان و برگزاری مسابقات گیت گلف نابینایان در ایران میگذرد. سال ۱۳۹۵ برای نخستین بار مقام اول استان تهران را در این رشته کسب کردم و سال ۱۳۹۷ هم یکبار دیگر قهرمان استان تهران شدم. با وجود این، علاقه به آموزش این رشته به دیگر کمبینایان و نابینایان باعث شد سراغ مربیگری این رشته بروم. حالا ۳ سال از کسب این مدرک میگذرد و براساس اطلاعات ما هنوز ورزشکار معلول دیگری در دنیا موفق به گرفتن مدرک مربیگری این رشته نشده است.»
- غلبه بر ترس بعد از ۲۳ سال
میرآخوری علاوه بر مربیگری رشته گیت گلف، ۲ سال است که بهصورت حضوری و آنلاین برای نابینایان و کمبینایان علاقهمند به شطرنج، کلاس آموزشی برگزار میکند. بانوی توانمندی که البته برای شاگردانش بیش از یک مربی شطرنج یا گیت گلف بوده و با دلسوزی و مسئولیتپذیری، بسیاری از کمبینایان و نابینایان را به سوی موفقیت هدایت کرده است.
او یکی از خاطرات شیرینش را اینطور تعریف میکند: «بعد از کسب مدرک مربیگری گیت گلف با بانوی نابینایی آشنا شدم که میگفت ۲۳ سال است که با ترس زندگی کرده و به ندرت از خانه بیرون رفته است. علاقه زیادی به حضور در جامعه و موفقیت در یک رشته ورزشی داشت ولی ترس بیرون رفتن از خانه او را رها نمیکرد. جلسات اول به خانه آنها میرفتم و او را تا زمین ورزش همراهی میکردم. وقتی شوق ورزش همه وجودش را دربرگرفت، یک روز با من تماس گرفت و گفت خودش به تنهایی میتواند از خانه بیرون بیاید. حالا او به یکی از ورزشکاران خوب این رشته تبدیل شده و حتی به دیگران انگیزه میدهد.»
میرآخوری بیش از یک سال است که ریاست هیئت ورزش کمبینایان و نابینایان شمیران را هم برعهده دارد؛ بانوی باانگیزهای که در همین مدت کم شمار زیادی از کمبینایان و نابینایان شمیران را به ورزش حرفهای جذب کرده است: «یکی از وظایف ما در هیئت ورزش شمیران، شناسایی و تشویق کمبینایان و نابینایان به عضو شدن در هیئت و استفاده از امکانات و شکوفایی استعدادهاست. تا امروز توانستیم ۲۳ نفر از کمبینایان و نابینایان شمیران را به ورزشهای دوچرخهسواری، شطرنج، دوومیدانی، شنا و... جذب کنیم. بسیاری از آنها امروز به مقامهای قهرمانی رسیده و شرایط زندگیشان تغییر کرده است.»
نظر شما